Lista: Żywność niskokaloryczna - najlepsze pokarmy dla diety

Aby na stałe zmniejszyć wagę lub tymczasowo schudnąć, musisz zmniejszyć ilość spożywanych kalorii. Dlatego zawsze należy spalać więcej kalorii w fazie diety niż przyswajać, aby osiągnąć zauważalny efekt. W tym celu powinieneś znać niskokaloryczne potrawy, które są dla ciebie dostępne. Ale niskie kalorie niekoniecznie oznaczają niskie wartości odżywcze - wręcz przeciwnie, wiele produktów spożywczych o niskiej zawartości kalorii jest bogatsze w wartościowe witaminy, minerały śladowe i minerały. Nie można również przeoczyć twojego sytości, tylko dlatego, że jesz niskokaloryczne potrawy. Poniższa lista przedstawia ci niskokaloryczne pokarmy, które są wypełnione i zdrowe.

1. Rukola
Te delikatne, pieprzne warzywa są niezwykle zdrowe i mają bardzo mało kalorii, tłuszczu, tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Rakieta ma przyjemną chrupiącą konsystencję i jest pełna błonnika, witaminy A, witaminy C, witaminy K i innych składników odżywczych, takich jak potas. Nadaje się nie tylko do prostych sałatek, ale może być również wspaniale stosowany w zupach, gulaszach i potrawach z makaronem lub do pysznego pesto. Rucola jest nie tylko niskokalorycznym jedzeniem, ale może również zrobić coś dla twojego życia miłosnego. Według badań, rukola lub malina zawiera minerały i przeciwutleniacze, które są niezbędne dla naszego zdrowia seksualnego, ponieważ blokują wchłanianie toksyn, które tłumią libido.

2. Szparagi
Szparagi są tradycyjnie znane jako odtruwające pokarmy, ponieważ zawierają dużą ilość aminokwasów, które działają moczopędnie i wypłukują nadmiar płynów z organizmu. Spożywanie szparagów pomaga również zwiększyć metabolizm, wypłukując z organizmu alkohol i inne toksyny, takie jak nikotyna. Dlatego szparagi - niezależnie od tego, czy preferujesz odmianę zieloną, czy białą - nie mają znaczenia - nawet środki na kaca. Ponadto szparagi są prawdziwą potęgą zawierającą witaminy, białka i minerały, w tym witaminy A, C, E i K, B6, kwas foliowy, żelazo i miedź. Rodzaje szparagów są liczne: grillowane, gotowane, gotowane, duszone lub gotowane w piekarniku, szparagi zawsze dobrze smakują. Tylko w przypadku wysokokalorycznych sosów, takich jak popularna szparagowa hollandaise, powinieneś się obejść, jeśli obecnie żyjesz mało kalorycznie.

3. Brokuły
Brokuły są niewiarygodnie mało kaloryczne, ale dobrze znane jako spożywane pożywienie. Ponieważ brokuły nie są bez smaku i harmonizują z akompaniamentem mięsa i ryb, dobrze pasują do makaronów, ale również do potraw z ryżu, koktajli i koktajli, a także jako surówka. Brokuły są nie tylko pełne błonnika, witamin i minerałów, ale także zawierają silne przeciwutleniacze, które mogą poprawić długość życia i zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka okrężnicy. Substancja chemiczna w brokułach, która jest odpowiedzialna za działanie ochronne, nazywa się sulforafanem i jest przyczyną gorzkiego smaku brokułów.

4. Zielona sałatka
Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek, oto dobra wiadomość: możesz jeść dosłownie kilka kilo zielonej sałaty i nie podnosić jednego grama. Zielona sałatka jest jednym z najtańszych produktów spożywczych, ale zawiera wartościowe składniki odżywcze. Na przykład sałata rzymska, znana również jako sałata rzymska, jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego i manganu, który pomaga regulować poziom cukru we krwi i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Nawet ciemnozielone lub purpurowe sałatki, takie jak Lollo Rosso lub Radicchio zawierają schludne składniki odżywcze, chociaż są one głównie wykonane z wody. Zielone odmiany sałaty lodowej, sałaty, sałatki z endywii, sałaty lub cykorii doskonale pasują do domowego, niskotłuszczowego sosu winegret.

5. Buraki
Buraki są słodkawe w smaku, ale mają bardzo mało kalorii. Z burakami możesz zaspokoić swoje pragnienia czegoś słodkiego bez grzechu. Poza tym buraki mają pewne korzyści zdrowotne: zawierają przeciwutleniacze przeciwnowotworowe, witaminy i białka, ale mało węglowodanów i prawie wcale tłuszczu. Buraki lub pasternak są również bogate w żelazo, błonnik, kwas foliowy i potas. Buraki są doskonałym sposobem uzupełnienia diety lub zwiększenia smaku sałatki lub dania z makaronu. Nawiasem mówiąc, buraki jest wynikiem tak zwanej betaniny, silnego przeciwutleniacza.

6. Seler
Seler jest wspaniałym składnikiem diety kontrolowanej kalorycznie. Możesz jeść seler, a także sałatę lub ogórki w dużych ilościach bez zwiększania ich. Na 100 gramach selera jest tylko około 20 kalorii. Nieznaczna ilość nieszkodliwych dla prawie wszystkich pojęć dietetycznych. Ponadto uważa się, że seler jest korzystny do spalania tłuszczu. Jest to związane z tak zwanym ujemnym bilansem kalorii, ponieważ seler może spalić więcej kalorii niż jest w jego posiadaniu. Ponadto warzywa zawierające głównie wodę zawierają cenną witaminę K, która ma pozytywny wpływ na zdrowie serca.

7. Rzodkiewka
Również rzodkiewka jest jednym z warzyw, które nie zawierają prawie żadnych kalorii i jest szczególnie jako dodatek, spożywany na surowo, w sałatkach lub jako składnik soków bardzo popularnych. Zawartość tłuszczu w 100 gramach rzodkiewki wynosi mniej niż jeden gram, a błonnik zawiera tylko 2 gramy. Rzodkiewka ma korzenny, a czasem korzenny smak, a ta ostrość jest prawdziwym katalizatorem, który pobudza metabolizm i spalanie tłuszczu. Rzodkiewka, której zielone liście są również jadalne, zawiera również dużo witaminy C i potasu, dlatego lubi znaleźć naszą dietę podczas przeziębienia. Ale warzywa korzeniowe należy jeść przez cały rok, ponieważ wielowiekowa roślina lecznicza pomaga również w chorobach reumatycznych i chrypce oraz w każdej diecie. Nawiasem mówiąc, witamina C pomaga organizmowi rosnąć i naprawiać tkanki ciała, w tym nasze mięśnie.

8. Kapusta
Wszyscy słyszeliście o diecie z kapusty? Ponieważ kapusta jest idealna do odchudzania i detoksykacji. Dieta kapuściana z pewnością nie jest długotrwałą zmianą diety, ale raczej tymczasowym sposobem na szybką utratę wagi. Odchudzanie kapustą, która zwykle jest przygotowywana z zupy, która zawiera tylko niskokaloryczne pokarmy, działa, ale nie powinno stać się nawykiem, ponieważ witaminy i minerały nie mogą dostarczyć niezbędnych składników odżywczych przez samą kapustę. Chociaż w diecie z kapusty występują różne odmiany kapusty, takie jak kapusta czerwona, kapusta, kapusta włoska lub kalafior, nie są one wystarczające, aby zagwarantować pełne odżywianie.

9. Ogórek
Ogórki zawierają tak dużo wody, że nie jest zaskakujące, że mają niską kalorię. Dlatego ogórki często stanowią część sałatki lub są ułożone jako ozdoba na głównych daniach na talerzu. Możesz jeść ogórki, aż poczujesz się pełny i nadal będziesz utrzymywać całkowitą liczbę kalorii do minimum. Chociaż ogórki to głównie woda, mają do zaoferowania różnorodne składniki odżywcze. Ogórki zawierają niewiele witamin i ważnych minerałów, takich jak cynk, potas, fluor i żelazo. Zużycie ogórków powinno nie tylko sprawić, że będziesz chudy, ale także mieć pozytywny wpływ na skórę, stymulować trawienie, wspierać mózg, a nawet pomóc w cukrzycy.

10. Cukinia
Znana również jako cukinia letnia z cukinii jest również jedną z bardzo zdrowych i niskokalorycznych potraw. Cukinia tam z nami przez cały rok i jak różne odmiany kupić, że w związku z tym są w różnych kolorach od klasycznego zielonego na żółty do pomarańczowego. Warzywa, które powstały w Ameryce Środkowej i otrzymała ponad 500 lat postępy w kuchniach europejskich, istnieją nawet w rundzie. Cukinia nadaje się do gotowania, a także do pieczenia. stosowane w Gemüseaufläufen, pieczone lub chleb z grilla cukinia jest wszechstronny i bardzo zdrowe na szczycie, bo oprócz kwasu foliowego, cynku, karoten, wapń i cynk, zawiera także witaminę C i witaminę B6, która pomaga nasz układ odpornościowy i układ nerwowy do efektywnej pracy.

11. Marchewki
Tak, marchewki są niskokalorycznymi pożywieniami, które można cieszyć się w każdej chwili bez poczucia winy. Średniej wielkości marchew ma tylko około 25 kalorii. Oprócz niskiego spożycia kalorii, marchew jest bogata w beta-karoten i błonnik. Beta-karoten przekształca się w witaminę A po spożyciu. Działa również jako przeciwutleniacz i chroni komórki organizmu. Marchew są także bogate w witaminy A, witamina C, witamina K, witamina B8, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego, potasu, żelaza, miedzi i manganu. Nawiasem mówiąc, pochodzenie warzyw wraca do epoki kamienia łupanego. Orange to marchew, ale dopiero od 19 wieku. Wcześniej oryginalne odmiany były jasnożółte lub fioletowe.