Pokarm zawierający selen

Selen występuje zarówno w produktach roślinnych, jak i zwierzęcych. Ponieważ selen jest pobierany przez rośliny z gleby, a zawartość selenu jest raczej niska w glebach krajowych, należy szczególnie polegać na spożywaniu bogatych w produkty bogate w selen produktów. Niezbędny pierwiastek śladowy potrzebny organizmowi ludzkiemu jest potrzebny organizmowi, aby pomóc w tworzeniu się enzymów i dlatego uczestniczy w całej serii procesów. Na przykład selen może wiązać metale ciężkie w ciele i chronić przed wolnymi rodnikami w połączeniu z odpowiednimi enzymami. Selen bierze udział w odnowie komórkowej, w regulacji hormonów tarczycy i jest ważnym składnikiem męskich plemników, dlatego równowaga selenu jest zawsze związana z męską płodnością. Poniższe pokarmy z selenem dają ci pierwszy punkt wyjścia do radzenia sobie z ważnym pierwiastkiem śladowym.

Najważniejsze artykuły spożywcze z selenem

1. Orzechy brazylijskie - 1917 mcg

Przy około 650 kaloriach na 100 gramów orzecha brazylijskiego ma on ten tłuszcz sam w sobie, ale jest także naładowany energią i wieloma cennymi składnikami odżywczymi. Dzięki 1917 mikrogramom selenu zawartym w 100 gramach orzechów brazylijskich, orzechy te bezsprzecznie znalazły się na liście produktów o wysokiej zawartości selenu. Magnez, fosfor i wapń zawierają również obficie orzechy brazylijskie. Natomiast większość selenu znajduje się w brązowawej skórze. Ponieważ orzechy brazylijskie mają najwyższą zawartość selenu na 100 gramów, należy je spożywać tylko w niewielkich ilościach, ponieważ przy 100 gramach przekraczasz już zalecane dziennie zapotrzebowanie na selen pięciokrotnie.

2. Ostrygi - 63,7 mcg

Ostrygi są prawdziwymi bombami odżywczymi z morza. Małże, które kochają smakoszy i których nie lubią za błyszczącą teksturę, zawierają nieco ponad 60 mikrogramów selenu na 100 gramów. Oprócz złogów selenu, ostrygi są doskonałym źródłem minerałów, takich jak miedź i żelazo, a nawet jako dostawca cynku, owoce morza są niemal nie do pobicia. Witaminy takie jak B12 i witamina D zawarte są również w ostrygach w dużych ilościach. Mają również wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i dużo białka. Ostrygi, o których mówi się, że mają działanie afrodyzjaku, mogą być spożywane na surowo, pieczone, pieczone lub gotowane. Najlepiej smakują z odrobiną cytryny i odrobiną pieprzu.

3. Nasiona słonecznika - 53,0 mcg

Nasiona słonecznika są również stosunkowo bogate w selen i mają do zaoferowania zdrowe tłuszcze. Chociaż rdzenie są bardzo tłuszczowe, składają się one z wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednak ze względu na gęstość składników odżywczych, nasiona słonecznika są tak zdrowe i tak popularne. Z witaminą B1 i witaminą E, kwasem foliowym, wapniem, magnezem i fosforem, nasiona słonecznika są nie tylko dobre dla twojego wewnętrznego zdrowia - jak serce i kości - ale także dla twojego zewnętrznego piękna. Zawarte w dużych ilościach białko sprawia, że ​​nasiona słonecznika szczególnie u sportowców trafiają na chętnie zjedzoną przekąskę. Regularne spożywanie nasion słonecznika ma również na celu ochronę przed rakiem.

4. Wieprzowina - 49,9 mcg

Pod warunkiem, że jesz mięso, wieprzowina jest dobrym źródłem selenu. 100 gramów wieprzowiny zawiera około 71% dziennej zalecanej ilości selenu. Jedyną wadą jest to, że wieprzowina jest stosunkowo tłusta i przynosi dużo kalorii. Więc jeśli chcesz przestrzegać diety niskokalorycznej, lepiej unikaj tego jedzenia. Jeśli lubisz jeść mięso regularnie, wieprzowina jest dobrym wyborem od czasu do czasu, ponieważ zawiera również dużo witaminy B12, cynku, białka, fosforu i żelaza. W zależności od przekroju świni wartości minerałów, witamin, tłuszczów i kalorii różnią się w sposób naturalny. Smażony w schludnie schabowy nigdy nie może mieć tak wielu składników odżywczych jak delikatnie ugotowany kawałek mięsa.

5. Łosoś - 46,8 mcg

Często nazywany super pożywieniem - i słusznie - łosoś jest bogaty w dobre tłuszcze, omega-3 i białka. Łosoś również zawiera przyzwoitą ilość selenu. Dlatego wielu specjalistów od zdrowia i dietetyków zaleca spożywanie łososia kilka razy w tygodniu. Między innymi regularne spożywanie łososia może zmniejszyć ryzyko chorób serca i raka. W kuchni łosoś jest wszechstronny, wspaniale harmonizuje z makaronami i sałatkami, smakuje pieczony, grillowany, wędzony lub gotowany. Dziki łosoś często nie jest tak tłusty, jak łosoś hodowlany. Oprócz selenu pierwiastki śladowe cynku i jodu można znaleźć również w łososiu.

6. Jaja - 30,8 mcg

Jajka są fantastycznym źródłem białka i doskonałym sposobem na rozpoczęcie dnia od obfitego i pożywnego śniadania. Czy jajka sadzone, jajecznica, omlet lub jako prosty miękkie lub twarde gotowane jajka na śniadanie, rano jeść produkt kurczaka nagrzewa metabolizm prawidłowo. Co prawdopodobnie nie wiesz, to fakt, że jaja zawierają również dużą ilość pierwiastków śladowych selenu. W rzeczywistości spożywanie średniej wielkości lodów doda około 20% dziennej zalecanej ilości selenu. Zwłaszcza weganie, którzy nie mają w ogóle produktów pochodzenia zwierzęcego, często muszą zmagać się z brakiem selenu. Oprócz selenu, jaja zawierają również fosfor, witaminę D, witaminę B12 i ryboflawinę.

7. Kurczak - 24,4 mcg

Jedną z zalet mięsa z kurcząt jest to, że tak łatwo można się nigdzie dostać. Kurczak jest dostępny w każdym kraju, w lokalnym sklepie spożywczym, w fast food i prawie w każdej restauracji. Ponadto kurczak z wszelkiego rodzaju mięsa jest bardzo przystępny cenowo i jest dobrym źródłem selenu. Aby przyciągnąć najlepszych z kurczaka do swojej diety, to najlepiej kupić organiczny pierś kurczaka, jak to jest szczególnie bogata w białko, ponieważ dobrostanu zwierząt i dobrego karmienia. Ponadto kurczęta ekologiczne nie powinny zawierać praktycznie żadnego śladu hormonu wzrostu i antybiotyków normalnie występujących w tanim kurczaku. Ponadto, jeśli gotujesz kurczaka bez skóry, również korzystasz z mniejszej ilości tłuszczów, podczas gdy 100-gramowa porcja zawiera około 25 mikrogramów selenu. Nawiasem mówiąc, zawartość selenu jest nie tylko wysoka w jelitach, nie tylko w kurczakach, ale także w innych mięsach.

8. Ser - 9,9 mcg

W produktach mlecznych, takich jak sery, często uważa się, że selen jest dobry. Ser to kolejny sposób na dodanie selenu do żywności. Porcja 100 g sera dostarczy ci nieco mniej niż 20% zalecanej dziennej dawki. Zwłaszcza w Cheddar jest obficie zawarta selen. Oprócz selenu, ser jest dobrym źródłem witaminy A, wszystkich witamin z grupy B, wapnia, cynku, fosforu i białka. Ale ser ma również wysoką zawartość tłuszczów nasyconych i powinieneś być świadom jedzenia, jeśli obecnie liczysz kalorie lub dietę. Specjalnie dla wegetarian, większość serów jest odpowiednim źródłem do dostarczania selenu przeciwutleniaczy.

9. Brązowy ryż - 9,8 mcg

Filiżanka gotowanego długoziarnistego brązowego ryżu da ci prawie 20 mikrogramów selenu, co stanowi około jednej czwartej zalecanej dziennej dawki. Szczególnie dobre jest brązowy ryż lub ryż brązowy w połączeniu z rodzaju drobiu takiego jak kurczaki i indyki, w wariancie z chrupki warzyw, takich jak groch lub marchew lub słodkiej naczynie przygotowane z jogurtu, sera lub mleka i dotyku cynamonu i wanilii. Jako alternatywę dla brązowego ryżu można również użyć jęczmienia, który ma również około 23 mikrogramy na filiżankę podobnego selenu. Ze względu na zawartość selenu w brązowego ryżu jedzenia tylko jeden do zwalczania infekcji wirusowych, ale również dla odry, opryszczka, półpasiec, opryszczka lub z niezbędnych środków spożywczych.

10. Owies - 7,7 mcg

Owies jest jednym z najbardziej znanych płatków śniadaniowych i jest dostępny w niemalże każdym miejscu, od pękniętego ziarna po płatki do słodzonych lub dmuchanych odmian w Niemczech. Oczywiście, owsa są również dobrym źródłem selenu - inaczej nie byłoby to tutaj wspomniane. Owies w górnej części, który jest dobrym źródłem składników mineralnych, takich jak magnez, mangan i fosforu, a także około 42% pełnego włókna odżywcze, które są dobre dla poczucia sytości oraz fermentacji. Ponadto, płatki owsiane są dobre dla dzieci i osób z wysokim ciśnieniem krwi, ponieważ mają niską zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Zawiera również pierwiastki śladowe cynku, manganu i miedzi w owsie, dzięki czemu jest cennym wolnym od rodników myśliwcem.